Co je to cizrna
Říká se jí „římský hrách“, chutná jako oříšky, někdo ji zbožňuje, jinému její svérázná chuť nevyhovuje. Možná již tušíte, že bude řeč o cizrně. Je to jedna z nejvýznamnějších luštěnin, která by na stole strávníků se zájmem o zdravější životní styl neměla scházet. A proč zrovna cizrna?
Vynikající pomazánky
Některým lidem nevyhovuje z toho důvodu, že jí nedokážou patřičně zpracovat a využít. V České republice a dříve i v Československu nebyla totiž příliš v povědomí rozšířena, převažoval u nás hrách, čočka a fazole na sto způsobů.
Máte-li rádi pomazánky na celozrnný chléb, bagety, housky a rohlíky, vsaďte právě na cizrnu. Dá se velmi dobře upravit do různých chuťových variací pomazánek s olivami, cibulí, česnekem, rajčaty, bazalkou, s tymiánem, s ostrou paprikou, s červenou řepou a některými dalšími ingrediencemi.
Cizrna se také osvědčila v různých omáčkách, může nahradit i fazole v guláši, skvělá je jako pikantní směs s arašídy a paprikou, anebo ve formě pyré s dýní s rýžovou přílohou, a samozřejmě i jako jemná, krémová polévka. Do Evropy se však nejvíc rozšířila jako Falafel, což jsou cizrnové kuličky s česnekem a cibulí, kmínem a petrželí, a samozřejmě v podobě pomazánek, jež mnozí znají pod názvem „hummus“.
Co je to cizrna, se můžete přesvědčit v nabídkách některých obchodů se zdravou výživou, kam pronikla hlavně v pomazánkách hummus, a nabízí je dokonce i některé velké obchodní řetězce s potravinami.
Dá se i naklíčit
Jako většina luštěnin, ochotně klíčí, klíčky jsou bohaté na vitamín C, E a vitamíny B a lze je jíst v syrovém stavu, podobně jako klíčky hrachu. Pokud se ovšem přece jen rozhodnete cizrnu upravit tepelně, nezapomínejte ji namočit (ideálně na 12 hodin přes noc). Vodu slijte a vařte ji ve vodě čerstvé, nejlépe v tlakovém hrnci. Tlakový hrnec je na vaření luštěnin výhodnější, připravíte je tam jen za necelých 20 minut, zatímco v obyčejném hrnci se doba varu může protáhnout až na půl druhé hodiny.