Xylitol- přírodní cukr
Xylitol je sladidlo, které se vyskytuje v xylanu. Tato látka, která je přirozeným sacharidem, se získává z ovoce, zeleniny, dalších rostlin, ale také stromové kůry, například březové. Xylitol nemá žádnou vedlejší příchuť. Toto přírodní sladidlo je přibližně o čtyřicet procent méně kalorický, než běžný bílý cukr, avšak je stejně tak sladivý. Xylitol je v krystalickém stavu, podobně jako běžný cukr.
· Protože má velice nízký glykemický index, je vhodný rovněž pro diabetiky.
· Xylitol je velice ceněný pro svoji schopnost chránit zuby před zubním kazem.
Oblíbené přírodní sladidlo
Tento přírodní cukr je používán jako sladidlo již od šedesátých let dvacátého století, a řadí se mezi jedno z nejpopulárnějších přírodních sladidel v mnoha zemích světa. Pro potravinové účely se toto přírodní sladidlo vyrábí z březové kůry, anebo kukuřice. Xylitol je vždy naprosto totožná látka, ať už se získává z jakéhokoli rostlinného zdroje. Xylitol je naprosto stejné chuti jako běžný bílý cukr.
· Xylitol se nachází dokonce v přirozené podobě i v lidském těle, kdy jej lidské tělo vyrobí každý den až patnáct gramů svým přirozeným metabolismem.
· Xylitol je pomalu absorbován v organismu a pouze částečně využíván. Z tohoto důvodu také méně kaloricky zatěžuje tělo. Zároveň obsahuje o čtyřicet procent méně kalorií, než cukr bílý.
· Xylitol má rovněž skvělou vlastnost, a tou je jeho schopnost chránit zubní sklovinu před zubním kazem, neboť napadá a likviduje ústní mikroflóru.
Použití xylitolu
Jelikož je xylitol stejně sladivý jako běžný bílý cukr, je možné s ním sladit šálek kávy, anebo čaj stejným způsobem a množstvím, jako u běžného cukru. Zrovna tak je xylitol přímo použitelný v kuchyni pro vaření a pečení rozličných pokrmů, jako bílý cukr. Postačí, když během přípravy pokrmů nahradíme běžný cukr xylitolem v poměru 1:1.